Ulusal Tarife

14/02/2018 - Elektrik Sözlüğü

Ulusal Tarife

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu yani EPDK tarafından üç ayda bir düzenlenen Serbest Tüketici hakkını kullanmayan veya Serbest Tüketici Limitini geçmeyen kullanıcıların dahil oldukları tarife olarak adlandırılan sistemdir ulusal tarife.

Serbest tüketici yani bir diğer deyiş ile aylık ortalama 167 kWh’lik ya da 74 TL tüketim bedelini geçemeyen kullanıcıların dahil olduğu bu sistem yıllık olarak 4 kez düzenlenmektedir. Enerji bakanlığı tarafından belirlenen bu ulusal tarife dönemleri

  • 1.Dönem: Ocak – Şubat – Mart
  • 2.Dönem: Nisan – Mayıs – Haziran
  • 3.Dönem: Temmuz –Ağustos – Eylül
  • 4.Dönem: Ekim – Kasım – Aralık

şeklindedir.

Ulusal tarifelerde dönem başlangıç ve bitişleri, yeni tarife ve tarife birim fiyatları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından duyurulmaktadır. Bu tarifeler tek zamanlı ve çok zamanlı olarak uygulanmaktadır.

Tek Zamanlı Tarifeler günün her saatinde tüketilen elektrik için belirlenmiş tek bir birim fiyat üzerinden faturalandırılma yapılan sistemdir. Örneğin, sabah 7 ya da akşam 7 fark etmeksizin kullanılan elektrik aynı birim fiyat ile çarpılarak faturalandırılır.

Çok Zamanlı Tarifeler ise günün yoğunluğuna göre elektrik kullanımını daha sakin saatlere yöneltmek için uygulanan çoklu fiyatlandırma sistemidir. Çok Zamanlı Tarifeler Gündüz, Puant ve Gece olmak üzere üç dilim üzerinde düzenlenmektedir. Her bir dilim için EPDK tarafından belirlenmiş farklı birim fiyatlar bulunmaktadır ve bu her bir dilim tutarları toplanarak faturalandırma gerçekleştirilir.


Paylaş:

Facebook Twitter WhatsApp Google+