Tek Zamanlı ve Çok Zamanlı Tarife Nedir?

14/02/2018 - Elektrik Sözlüğü

Tek Zamanlı ve Çok Zamanlı Tarife Nedir?

Elektrik aboneliklerinde kullanıcılara sunulan tarifelerden biri olan tek zamanlı tarifede günün tek birim fiyat üzerinden ücretlendirilmesi uygulanan tarife türüdür. Daha anlaşılır olması için örneklemek gerekirse, tek zamanlı tarife günün 24 saati içinde EPDK yani Enerji Piyasası Denetleme Kurumu tarafından belirlenen birim fiyat üzerinden hesaplanmasıdır. Yani sabah 9 ‘da kullanılan enerji ile akşam 9 ‘da kullanılan enerjinin tarife fiyatının tek olduğu sistemdir.

Bir diğer tarife ise Çok zamanlı tarife sistemidir. Çok zamanlı tarife sisteminde ise elektrik tüketimi gün içerisinde yoğun olan saatlerden daha düşük saatlerde kullanım olması için hazırlanarak uygulanan bir tarife tipidir. Çok zamanlı tarife üç farklı zaman dilimi ile ücretlendirilmektedir. Bu dilimler,

  • Gündüz: 06:00 – 17:00 saatleri arası
  • Puant: 17:00 – 22:00 saatleri arası
  • Gece: 22:00 – 06:00 saatleri arası

Şeklindedir. Çok zamanlı tarife sisteminde Gündüz, Puant ve Gece tarifelerindeki saat aralıkları dönemsel olarak değişiklikler göstermektedir. Ortalama saat aralıkları yukarıda belirtildiği gibidir.

Bu tarife tipi sanayi tesislerinde sıkça tercih edilen tarife tipidir. Çok zamanlı tarife sistemi yalnızca elektronik sayaç sahibi aboneliklere uygulanmaktadır. Elektronik sayaç sahibi olmayan abonelerin Çok zamanlı tarifeden yararlanmaları mümkün değildir. Ancak başvuru yaparak elektronik sayaç değişimi yaparak bu Tek Zamanlı Tarifeden bu tarifeye geçiş yapabilirler.

Tek zamanlı tarife standart olarak uygulanan tarifedir ve mekanik ya da elektronik saat fark etmeksizin kullanılabilen bir tarife tipidir. Tek bir birim fiyat üzerinden faturalandırma işlemleri gerçekleştirilir.


Paylaş:

Facebook Twitter WhatsApp Google+