Elektrik Piyasası Kanunu, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu olarak, elektrik piyasasının işleyişini inceleyen ve düzenleyen kanundur. 30 Mart 2013 tarihi Resmî Gazete’de yayınlanmıştır. Bu tarihten itibaren yürürlüktedir.
Bu kanunlar kapsamında; elektriğin üretim, iletim ve dağıtımını, satışını (toptan, perakende), ithalat ve ihracatını, elektrik piyasasının işleyişini ve bütün bu durumların tüketici ve firmalar nezdinde hak ve yükümlülüklerini düzenler.
Bu kanunun oluşturulma amacı, elektriğin en uygun ve düzenli bir şekilde firmalar aracılığıyla tüketicilere ulaştırmaktır. Ucuza imal edilen elektriği ucuza satarak hem refaha katkı sağlamak hem de maliyetleri düşürmek amaçlanmıştır.
Ayrıca elektrik tedarik şirketleri bu kanunla birlikte daha şeffaf bir ortamlar kendilerini geliştirerek varlıklarını göstermeye ve tüketicilere hizmet sağlamaya başlamıştır. Bu kanun sayesinde şirketler daha istikrarlı bir şekilde hizmetlerine devam etmektedirler.
Kanunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun izniyle bazı uygulamaların gerçekleştirilmesine izin verilmiştir. Bu uygulamalardan bazıları elektrik tesislerinin kullanım haklarının devir işlemleri, sermaye pay değişimleri gibi işlemler bulunmaktadır.
Paylaş:
Facebook Twitter WhatsApp Google+