Eğitim çocukluk yaşlarında başlar ve nasıl başlanırsa öyle devam eder. Bir konuda çocuklarınıza eğitimi erken yaşta vermeniz o alışkanlığın sürekli hale gelmesini kolaylaştırır. Bu nedenle çocuklara erken yaşlardan itibaren doğru eğitim verilmeli ve kazanması gereken davranışlar onlara benimsetilmelidir.
Çocukların erken yaşta kazanmaları gereken alışkanlıklardan biri de tasarruf yapma alışkanlığıdır. Çünkü genelde çocuklar herhangi bir şeyin harcama sınırını bilmez ve ona göre davranmaz. Evde bir ışık boş yere açıksa onun kapatılması gerektiğini bilemez. Gerekli eğitimi vererek bu davranışı göstermesini ve sonrasında da tekrarlamasını sağlayabilirsiniz. Bu konuda özellikle yapılabilecek taktiklerden biri oyun oynama tekniğidir. Çocuklarınıza bazı alışkanlıkları öğretirken onu oyunlaştırarak daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Örneğin boşa yanan ışıkları kapatma konusunda çocuğunuzla yarış yapabilirsiniz ve böylece uygulanabilir hale getirebilirsiniz.
Boşa su akmamasını sağlamak için de çocuklara çeşitli uyarıların yapılması gerekli ve aslında en öncelikli yapılması gereken şey bunları ebeveynlerin kendilerinin uygulamasıdır. Çocuklar genellikle anne babalarından gördükleri davranışları taklit etmeyi severler. Yapmaları gereken davranışları onlardan öğrenir ve taklit etmeye çalışırlar. Bu yüzden sizler evinizde tasarruf yapmak için adımlar atarsanız çocuklarınız da sizi takip edecektir. Örneğin diş fırçalarken suyun gereksiz yere açık bırakılmaması bu konuda önemli bir noktadır. Bu davranışı sizler yaparsanız çocuklarınız da sizden görüp öyle yapılması gerektiğini anlayacaktır. Çocukların bunu uygulamadığı zamanlarda da yerinde uyarılar yaparak davranışın pekiştirilmesi sağlanabilir.
Elektrik tasarrufunda sadece dikkat edilmesi gereken konu ışıkların kapatılması değildir tabiiki de. Özellikle boşa çalışan elektrikli ev aletlerinin kullanımında da bu davranış uygulanmalıdır. Özellikle televizyon, bilgisayar gibi araçların gereksiz yere çalışmaması çocuklara öğretilmeli ve zaman zaman bu gibi uyarılar yapılmalıdır.
Çocuklar buzdolabında yiyecek bir şey ararken uzun zaman harcarlar. Bu da buzdolabı kapağının uzun süre açık kalması anlamına gelmektedir. Bu konuda çocukların özellikle uyarılması ve önce ne alacağına karar verip ondan sonra buzdolabı kapağının açılması gerektiğini öğretebilirsiniz.
Tasarruf alışkanlığını sadece elektrik alanında yaparsanız çocukların bunu tam olarak idrak etmesi zor olabilir. Bu nedenle tasarrufu onların hayatının birçok yerine yayarak daha sağlam temeller atabilirsiniz. Buna en doğru örnek para biriktirme işlemi olabilir. Çocuklara belirli süreyle verilen harçlığın süresini onlara söyleyebilir bu zaman içinde bu parayla idare etmesi gerektiğini söyleyebilirsiniz. Bunun dışında ona bir kumbara alarak zaman zaman buraya para atabileceğini ve biriktirdiği parayla kendine herhangi bir eşya veya oyuncak alabileceğini söyleyebilirsiniz. Bu davranış çocukların parayı doğru şekilde kullanmasını öğrenmeye yardımcı olacaktır.
Oyuncak alımı konusunda çocuklara tasarruf alışkanlığını kazandırmak zor olacaktır. Bu konuda çocuklarınızla beraber hareket etmek doğru bir strateji olacaktır. Bu konuda çocuklarınıza bir bütçe belirleyebilir ve mümkün olduğundan fazla miktar parayı oyuncaklara vermemesini sağlayabilirsiniz.
Bildiğimiz gibi eğitimin ilk aşaması aile içinde başlar. Bu nedenle aile içinde eğitimin doğru şekilde verilmesi çocukların hayatı boyunca işine yarayacaktır. Ebeveynlerin tutumlu davranışları çocuklarına benimsetmesi de gelecek nesillerde daha duyarlı insanlar bırakmak açısından önemli bir sorumluluktur.
Paylaş:
Facebook Twitter WhatsApp Google+