Her elektrik faturası geldiğinde, aslında ne olduğunu bilmediğimiz uçuk tutarlarda cezalar ve gizlenmiş bedeller öderiz. Bunlardan bir tanesi de reaktif ceza bedelleridir. Reaktif ceza bedelini ilk kez duyanlar olduğunu biliyoruz öncelikle iki terimi size açıklayarak yazımıza devam etmek istiyoruz.
Günümüz dünyasında en çok kullanılan enerji türleri sıralansa hiç şüphesiz elektrik enerjisi ilk sıralarda yer alırdı. Dünyada bu kadar yaygın ve gereğinden fazla tüketime sahip olan böyle bir enerjiyi kullanırken elbette bazı sorunlarla da karşılaşırız. Bu sorunların başında reaktif ceza bedeli yer almaktadır. Yukarıda da tanımını yapmış olduğumuz reaktif ceza bedelinin ortaya çıkmasının da bazı nedenleri vardır.
Enerji ihtiyacı yüksek işletmeler ile elektrik sağlayıcı şirketler arasında sözleşme yapılmaktadır. 9 KW dan dan fazla tüketim için işletmelerle imzalanan bu sözleşmelerde, elektrik sağlayıcı şirketler tarafından reaktif elektrik miktarında da bir limit belirlenir. Bu limitin aşımlarında, önemli görülmeyen fakat önemsenmesinde fayda olan cezalar uygulanmaktadır. Bu cezalar elektrik faturasında gösterilirken, tüketicilerin dikkatsizliği veya önemsememesi nedeni ile dikkate alınmadan ödenmektedir. Oysa fazladan ödenen bu cezaların bir çözümü vardır.
İkinci tanımda bahsetmiş olduğumuz Reaktif Güç Kompanzasyonu sayesinde reaktif güç miktarını minimuma düşürebilir ve bu sayede de hatırı sayılır miktarlarda tasarruf elde edebiliriz. Kullanmadığımız elektriğin parasını ödemek yerine böyle bir sistem ile kullanılmayan elektrik miktarını en aza indirebilir ve cezalar ödemekten kurtulabiliriz.
Zor şartlar altında kazandığımız parayı, her ay çöpe atmak için kazanmıyoruz. Azıcık dikkat, birazda özen göstermemiz sayesinde, hayatımızda en fazla kullanım alanına sahip olan elektriğe boş yere verdiğimiz paralarla aile ekonomimize daha fazla katkıda bulunabiliriz. Sizde hemen elektrik faturalarınızı elinize alın ve kontrol edin. Reaktif ceza bedeli gibi kalem fazlası tutar olup olmadığını inceleyin. Eğer böyle bir tutar görürseniz gerekli önlemleri almak için elinizi çabuk tutun.
Paylaş:
Facebook Twitter WhatsApp Google+