Her türlü enerji tüketimi, ısınma, giyinme, beslenme faaliyetleri gibi, her insanın satın aldığı ve almaya devam ettiği her türlü enerji veya ürün neticesinde doğaya yayılmasına neden olduğu karbon gazı miktarını anlatmak için karbon ayak izi ifadesi kullanılır. Yani, aldığımız, kullandığımız her ürün veya yaptığımız her faaliyet için bir miktar üretim enerjisi kullanmak gerekir. Üretim yapılması sırasında harcanan bu enerji nedeniyle doğaya karbon gazı salınımı gerçekleşir. Tüm bu yaptıklarımızın sonucunda doğaya salınan toplam karbon gazı miktarı karbon ayak izi olarak adlandırılır. Buradan da anlaşılacağı üzere yaptığımız her aktivite, tükettiğimiz her türlü enerji atmosfere izini bırakmaktadır.
Karbon ayak izi; doğrudan ve dolaylı ayak izi olmak üzere iki ana başlıktan meydana gelir. Doğrudan karbon ayak izi; ısınma, ulaşım gibi fosil atıkların yakılması sonucu doğaya salınımı gerçekleşen karbon gazlarıdır. Örneğin taşıt kullanımındaki egzoz gazı. Dolaylı Karbon Ayak İzi; kullanmış olduğumuz ürünlerin üretim aşamasından doğada çözünmeye uğrama aşamasına kadar geçen sürede doğaya salınımı gerçekleşen karbon salınımıdır.
Görüldüğü üzere, yaşamak için ne yaparsanız yapın doğaya, bu yaptıklarımızın sonucunda karbon salınımı gerçeklemektedir ve bu engellenmesi imkânsız olan bir durumdur. Evet, belki engellenemez ama minimuma indirilebilir.
Enerji Verimliliğini Arttırmak: Verimlilik demek; en az kullanımla en çok verimi almak demektir. En çok karbon salınımı ise enerji tüketimi ile meydana gelir. Verimliliği arttırmamız sayesinde en büyük tüketimimiz olan enerjiden büyük oranda tasarruf sağlarken, atmosfere salınan karbon miktarında da büyük düşüşler görülür.
Ağaç Dikmek: Dikilen her bir araç, bir yıl içerisinde atmosferde bulunan karbondioksitin en az 12 tonunu; yaşadığı süre boyunca ise atmosferde bulunan karbondioksitin en az bin tonunu yok etmektedir. Karbon ayak izi ile mücadelede en iyi yolların başında ağaç dikmek gelir.
Geri Dönüşüm: Atıklarımızın geri dönüştürülmesini sağlayarak, doğaya salınımı gerçekleşen karbon miktarını azaltabiliriz. Nasıl mı? 1 ton kâğıt geri dönüştürülerek tekrar kazanımı sağlandığında 36 ton karbondioksitin doğaya salınımı engellenmiş olur.
Yenilenebilir Enerji: Yenilenebilir enerji sayesinde, atmosfere yayılan karbon gazı miktarını büyük ölçüde azaltmak mümkündür. Enerji santrallerini azaltarak, güneş panellerin kullanımını yaygınlaştırırsak, atmosfere salınan karbon ayak izinde büyük azalma elde ederiz.
Toplu Ulaşım: Ayrı ayrı araçlarla karbon salınımı yapmak yerine, toplu ulaşım tercih ederek bu alandaki salınımı minimize edebiliriz.
Bu maddeleri bu şekilde uzatıp gitmek gayet mümkündür. Tüketimini gerçekleştirdiğimiz her enerji veya her ürün arkasında, doğrudan veya dolaylı olarak atmosfere iz bırakmaktadır. Enerjinin üretimi ve tüketimi, fosil yakıtların yakılarak kullanılması sırasına veya bir yiyecek ambalajının üretimi ile doğada çözünmesi sürecinde atmosfere bırakılan toplam karbon gazı miktarına, karbon ayak izi adı verilmektedir.
Paylaş:
Facebook Twitter WhatsApp Google+