İkili Anlaşma Nedir?

14/02/2018 - Elektrik Sözlüğü

İkili Anlaşma Nedir?

Elektrik Piyasası Denetleme Kurumu tarafından 2018 yılı için yıllık olarak belirlenmiş olan 2000 kWh elektrik sınırını aşan ve bu sayede elektrik enerjisi alacağı tedarikçiyi seçmeye hak kazanmış olan elektrik tüketicisi, serbest olan elektrik tüketicisi olarak adlandırılmaktadır. Serbest tüketici, yıllık kullanımında 2000 kWh sınırını aşması halinde tedarikçi şirketini, anlaşmaya varılması halinde yani pazarlık usulü ile seçebilir.

Serbest olan tüketici ile tüketicinin pazarlık yaparak seçmiş olduğu tedarikçi firma aralarında anlaşma imzalanır. Bu imzalanan anlaşma ikili anlaşma olarak adlandırılır. Serbest olan tüketici ile tedarikçi şirket arasında imzalanan bu ikili anlaşma ile tarafların yükümlülükleri ve elektrik kullanım fiyatlandırmasının, nasıl bir ücret üzerinden yapılacağı belirlenir ve imza altına alınır. Böylece tarafların hakları ve görevleri yasal boyut altına girer.

İkili anlaşmanın önemi oldukça büyüktür. Unutulmaması gereken ise bu anlaşma tüketiciyi korurken aynı zamanda hizmet veren şirketi de korumaktadır. Serbest olmayan tüketici sadece bölgesinde bulunan görevli tedarik şirketinden hizmet alırken, yıllık elektrik tüketim limitini aşan serbest olan tüketici ise istediği firma ile ikili anlaşma yaparak haklarını belirleyebilir ve daha iyi hizmet alabilir.

İkili Anlaşma Nedir?

İkili Anlaşma Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?

İkili anlaşma, 2018 yılı için EPDK yani elektrik piyasası denetleme kurumu tarafından belirlenen yıllık 2000kWh enerji tüketimini aşarak serbest olan tüketici statüsüne ulaşan tüketicinin, yazılı olarak istediği bir perakende elektrik tedarik şirketine ve elektrik dağıtım şirketine başvuru yaptığında yapılır. Gerekli şartları yerine getirdikten sonra serbest tüketici olan tüketicinin uygun gördüğü tedarik şirketine basit bir dilekçeyle başvuru yapması halinde, tüketici ile şirket arasında ikili anlaşma imzalanır.

Serbest tüketici statüsüne ulaştıktan sonra, dilekçe ile yazılı olarak herhangi bir perakende elektrik tedarik şirketine başvuru yapmayan, başka bir değişle ikili anlaşma imzalamayan tüketici, serbest olan tüketici sınıfına ulaşma şartlarını yerine getirmiş olsa dahi, serbest olmayan tüketici olarak değerlendirilir. Bu yüzden de bu durumdaki elektrik tüketicileri aylık %5 ile %15 arasındaki indirimli elektrik kullanma avantajını kaybetmektedirler.

Eğer siz de, gerekli şartları tamamladıysanız veya elektrik faturanız 69TL üzerinde geliyorsa; indirimli elektrik, ayrıcalıklı hizmet gibi imkanlardan faydalanmak için derhal basitçe hazırlanan iki satır dilekçeyle uygun teklifte bulunan bir perakende elektrik tedarik şirketi ile anlaşma yapın. Bu sayede her ay gelen elektrik fatura tutarından %5 ile %15'i cebinize kalsın. Hem siz kazanın hem de doğa kazansın.


Paylaş:

Facebook Twitter WhatsApp Google+