Elektrik Kesintisi Durumunda Ne Yapılır?

14/02/2018 - Genel Bilgiler

Elektrik Kesintisi Durumunda Ne Yapılır?

Elektrik günlük hayatımızın vazgeçilmez enerji kaynağı durumundadır. Elektrik olmadan bir saat geçirmek bile insanlar için oldukça zor olabilir. Teknoloji çağının getirdiği en önemli zorluklardan biri de bu teknolojik araçlara bu kadar bağlı durumda olmaktır. Çünkü yaşanabilecek herhangi bir elektrik kesintisi durumunda neredeyse hayatla tüm bağlantının kopup gittiği düşüncesi insanların zihinlerinde yer etmektedir. Yaşanan bu elektrik kesintileri sebebiyle prizde bulunan teknolojik cihazlar zarar görebilir, evde yüksek voltaj nedeniyle yangın çıkabilir. Bu gibi birtakım olumsuz sonuçlar ortaya çıkması insanların günlük hayatlarını ciddi derecede etkileyebilecek güce sahiptir. Bu gibi durumlara yönelik olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından çıkarılmış olan Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği konu hakkında ayrıntılı açıklamalara yer vermektedir. EPDK tarafından oluşturulan bu yönetmeliğe göre bazı elektrik dağıtım şirketleri, yaşanacak bazı durumlarda abonelerine belirli miktarlarda tazminat ödemek durumunda kalabilir.

Günlük Elektrik Kesintileri

Elektrik kesintileri zaman zaman her bölgede yaşanabilecek olağan ama sıkıntılı bir durumdur. Bir veya birkaç saatlik bu kesintiler bile hem günlük hayatı hem de iş hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Bazı elektrik kesintileri elektrik dağıtım şirketi tarafından abonelere bildirim yapılarak yapılır. Ancak bazı durumlarda ise bildirim yapılmadan elektrik kesintisi de mümkündür. Bildirim yapılsın veya yapılmasın bir gün içerisinde elektrik kesintisinin 12 saati aşması durumunda elektrik dağıtım şirketi abonelerine belirli miktarda tazminat ödemek durumundadır. Bu tazminatların miktarları mesken abone grubu için 50 TL diğer abone grupları için ise 100 TL’dir. Bu tazminat kesintini yaşandığı tarihi takip eden ayda nakit olarak dağıtım şirketi tarafından yapılmaktadır.

Yıllık Elektrik Kesintileri

Elektrik kesintisi sınırlarında günlük sınırın dışında yıllık sınır da bulunmaktadır. Güvenlik nedeniyle; ölüm, iflas, mahpusluk gibi durumlar haricinde yapılan kesintilerde yıllık sınır aşılırsa elektrik dağıtım şirketi abonelerine tazminat ödemek durumunda kalır. Yapılacak kesintinin sayısı veya süresi, kesintinin bildiriminin olup olmamasına, abonelik tipinin alçak gerilim veya orta gerilim olmasına veya aboneliğin bulunduğu yerin imar alanı içinde olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir.

Eğer bu durumları aşan bir elektrik kesintisi olması durumunda elektrik dağıtım şirketi, abonelerine kesintinin yaşandığı yılı takip eden yıl içerisinde aylık periyotlarda tazminat ödemesi yapmaktadır. Bu ödeme aylık elektrik tüketim bedelinden tazminat tutarı düşülecek şekilde ayarlanır. Genellikle ödemeler Nisan ayında başlar. Şayet abonelik tazminat ödeme sürecinde iptal edilmek isteniyorsa tazminat taksitlere bölünmez tek seferde ödeme yapılır.

Elektrik Kesintisi Durumunda Ne Yapılır?

Elektrik Kesintili Sebebiyle Elektrikli Aletlerde Oluşacak Hasarlar

Elektrik kesintisi sırasında birçok elektrikli alet prize takılı şekilde durmakta olabilir. Elektrik kesintisi yaşandığında bütün elektrikli aletlerin prizle bağlantısının kesilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni elektriğin geri gelmesi durumunda yaşanacak düzensizlik sebebiyle yüksek voltajın prizlere gönderilmesidir. Bu sebeple cihazlarınızda bozulmalar meydana gelebilir hatta voltajın boyutuna ve çeşitli sebeplere bağlı olarak yangın çıkma ihtimali olabilir. Şayet elektrik kesintisi sırasında cihazları prizden sökecek bir durumunun mümkün değilse ve cihazlarınızda bozulma yaşandıysa, kesintiyi takip eden 10 gün içerisinde elektrik dağıtım şirketinize giderek hasarın karşılanmasını talep edebilirsiniz. Ancak yaşanabilecek yangın vs. durumlarına ilişkin herhangi bir madde yönetmelikte bulunmamaktadır. Bunun için mahkemeye başvurularak yaşanan hasarın dağıtım şirketi tarafından karşılanması talep edilebilir.


Paylaş:

Facebook Twitter WhatsApp Google+