Tasarruf Etmek Neden Gerekli?

14/02/2018 - Elektrik Tasarrufu

Tasarruf Etmek Neden Gerekli?

Tasarruf, uzun vadede yarar sağlayacak ancak kısa vadede insanların pek de hoşuna gitmeyen bir olay. Genel itibariyle dünyada tüketici bir toplum yapısı hâkim. Bu yüzden tasarruf kavramını sadece para olarak değerlendirmek doğru olmayacaktır. Tükenebilir enerji kaynakları da dahil olmak üzere tasarruf edilmesi gereken birçok mevzu bulunmaktadır. Esasında tasarruf keyfi veya bir süreç değil, bir gerekliliktir.

Tasarruf, İsraf Etmemek Demektir

Bahsettiğimiz üzere sadece para tasarrufundan bahsetmek doğru olmayacaktır. Zaman tasarrufu, enerji tasarrufu yok sayılmamalıdır. Tasarruf konusundan net olan bir olgu ise israf etmemektir. Boşa zaman geçirmek yerine yapılması gereken işleri bitirmek, gereksiz yanan lambayı söndürmek, prizde kalmış ama çalışmayan bir fişi çekmek, kullanılmayan bir aletin fişini çekmek hem tasarruf anlamına hem de israf etmemek anlamına gelmektedir. Enerji tasarrufu sadece kişinin elektrik faturası anlamına gelmemektedir, enerji tasarrufu dünya üzerindeki enerji tüketimini ifade etmektedir. Bu yüzden güzel bir gelecek için tasarruf etmek bir gerekliliktir.

Tasarruf, Verimlilik Demektir

Tasarruf Etmek Neden Gerekli?

Bir işten alınan maksimum verim de aynı zamanda bir tasarruf şeklidir. Maksimum verimin altında ise iyi bir planlama ve zaman yönetimi yatmaktadır. Örnek verecek olursak, bir işi normalde iki günde bitirebilirken bu üçüncü güne sarkıyorsa burada verimlilikten bahsetmek çok doğru bir davranış olmaz. Üçüncü güne sarkması bir sonraki işin sekteye uğraması anlamına gelmektedir. Aslında bir günlük bir uzama, kısa bir zaman dilimi olarak görülebilir ancak uzun vadede bu kısa zaman dilimi büyüyerek sorunlar çıkarabilir.

Tasarruf Bir Süreç Değildir, Bir Prensiptir

Şirketlerin en sık yaptığı hatalardan biri dönemsel olarak “kemer sıkma politikası” yoluna gitmektir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm israfların ve düşük verimliliğin sonucu olan kötü gidişatı düzeltmeye yönelik tutum olarak değerlendirebiliriz bu politikayı. Ancak kesinlikle geçerli bir politika olduğunu söyleyemeyiz. Şirketler tasarruf planlamasını sadece belirli dönemlerde yapmamalıdırlar. Genel çalışma prensibine uygulanan israf yapmama temeli ve maksimum verim sağlama prensipleri ile şirketlerin rekabet gücü, karlılığı ve performansı maksimize olacaktır.

Genel itibariyle baktığımızda dilimize yerleşmiş olan “tasarruf” kelimesi yerine “israf etmemek” kalıbını yaşam prensibi haline getirmek uzun vadede güzel sonuçlar doğuracaktır.

Tasarruf etmek için elektrik faturası iyi bir başlangıç olacaktır. Elektrik enerjisinden tasarruf etmenin yolları hakkında daha fazla bilgi almak için okumaya devam edin.


Paylaş:

Facebook Twitter WhatsApp Google+